You are here

Spegeldörrar


Spegeldörrar kort historia

Spegeldörrar, och då oftast i form pardörrar,  blev vanliga mot slutet av 1700-talet, dörrarna var ofta påkostade med snidade fyllningar. Konstruktionen av dörren speglar dess ålder, de äldsta dörrarna hade två eller fyra lika stora speglar eller rättare sagt fyllningar som då var utanpåliggande.

Halvfranska dörrar började komma vid mitten av 1700-talet. Fyllningen gjordes som en spegel där mitten var högre än sidan, spegeln sattes fast genom att den satt löst i ett spår i dörrens ram. 

Dörrar med tre speglar blev vanliga, det började även komma helfranska dörrar där spegeln hölls fast genom listverk som placerades på ramträt runt spegeln.

Viktigt är att speglarna inte sitter fast utan kan följa med träets rörelser som varierar med luftfuktigheten. Spegeldörren kallades även för fyllningsdörrar eller ramverksdörrar.

Under 1700- och 1800-talet var spegeldörren den vanligaste dörrtypen till bostadshus.

Allmogedörr tillverkad på gammalt sätt
 

Vi är en dörrtillverkare som tillverkar dörrar på gammalt traditionellt sätt med kraftiga ramträn och äkta dörrspeglar med stort djupt. Dörren är extra kraftig och tung samt hela 73 mm tjock.
 
Eftersom dörren har äkta dörrspeglar så finns det inga runda CNC- frästa hörn utan alla hörn och vinklar är skarpa och i vinkel på gammalt sätt.
 
Dörrspeglarna finns på bägge sidorna av dörren, vi har aldrig några släta insidor på våra spegeldörrar, finns det en dörrspegel på utsidan så finns motsvarande spegel även på insidan dörren. Dörrarna är utseendemässingt väldigt lika de gamla dörrarna men är tjockare och har en bra isolering.
 
Våra glasöppningar går att få med både isolerglas och äkta kittad spröjs. Väljer man äkta kittad spröjs så får man en fantastiskt vackert spröjs även när man ser glasöppningen från insidan.
 
 

Halvfranska ytterdörrar:

Har profilen runt dörrspeglarna fräst direkt i ramen, spegeln är lös och har ett stort och vackert djup med en fris på ca 30 mm och där mitten är 10 mm högre än spegelns fris. 
 

Helfranska ytterdörrar

 
Även här är spegeln lös och har ett vacker djup som framträder än mer genom att helfranska dörrar även har ett vackert listverk med en vacker profil runt varje spegel.
 

Helfranska dörrspeglar

 
Till höger visas exempel på helfranska dörrspeglar. Den översta dörrspegeln är kompletterad med en pärlromb. Romber går att välja till på alla dörrspeglar, med andra ord så är det möjligt att ha romber på en, två eller alla dörrspeglar både på utsidan och insidan av dörren.
 
Den översta dörrspegeln har även en dekormålning i frisen, vilket också är ett tillval som är möjligt att få på en eller flera dörrspeglar.
 
Den undre dörrspegeln är kompletterad med en slät romb. Det går naturligtvis bra att få dörrspeglar helt släta också, utan fris.
 
Här ser ni vad som menas med halvfranska eller helfranska dörrar.

 Film som visar skillnaden mellan helfranska dörrar och halvfranska dörrar

 

Dörrspeglar även på insidan

 
Oavsett om dörren är av helfransk eller halvfransk modell så har man motsvarande spegel även på dörrens insida, dörrarna ser med andra ord lika ut både på insidan och utsidan. Våra spegeldörrar har aldrig en slät insida.
 
 

Dörrar med glasöppning

 
Dörrarna kan förses med vackra glasöppningar med många olika spröjsalternativ. De flesta av våra kunder väljer glasöppningar med äkta kittad spröjs på gammalt sätt, det ger en vacker lösning där spröjsen vackra utseende och stora djup kommer fram. 
 
Den blåa dörren har en äkta kittad och glasdelande spröjs, att spröjsen är glasdelande innebär att ni kan få olika glastyper eller olika färger på glasen, den här dörren har t.ex. en blå glasnyans i de mittersta kryssen.
 
På den gröna dörren har man valt en blyglasning istället för en träspröjsning, även här går det bra att få olika färger på glasdelarna.
 
 

Valfri dörrstorlek


Storleken på dörrarna bestämmer ni själva, ni behöver inte hålla er till standardmått utan ni kan måttbeställa dörrarna i de storlekar som önskas. Man måste dock tänka på att proportionerna på en dörr är mycket viktigt. Samma dörrmodell kan se väldigt olika ut om man jämför en bred och låg dörr med en smal och hög dörr, när ni begär en offert eller beställer en dörr så ritar vi alltid upp dörren i skala så att ni ser att dörren får de proportioner som ni har tänkt er.
 

Pardörrar - dubbeldörrar

Våra pardörrar har två möteslister, på så sätt förhöjer man dörrens utseende. Att vi har två möteslister har fler fördelar än ett vackert utseende, eftersom mötet sker under en av möteslisterna medför det att gångdörren alltid blir 10,5 cm bredare än den passiva dörren. Det i sin tur innebär att man kan göra dörren smalare vilket är en viktig del i att få en vacker dörr med vackra proportioner.

Vackra och praktiska mått på pardörrar i normal höjd är en bredd mellan 130 – 150 cm. 

Pardörren på bilden är en halvfransk ytterdörr med tre dörrspeglar på varje dörrblad, modellen ger vackra proportioner i de flesta mått och är en av de vanligaste pardörrarna.
 
Dörren har utsmyckats med romber på alla dörrspeglarna, de mittersta speglarna har liggande romber. De nedre och de övre dörrspeglarna har stående romber, alla romberna är i det här fallet släta, alternativ är pärlromber.
 
Romberna i de nedre dörrspeglarna är 8 mm tjocka medan den övre spegeln har romber med profil och är hela 19 mm tjock.
Här finner du dörrmodeller och priser på pardörrar.
Här finner du bilder på pardörrar.
 
 

Enkelpardörr

 
Är en dörr som vi har tagit fram tillsammans med en kund som önskade sig en pardörr men som inte hade möjlighet till en bredare dörr än 100 cm.
 
Det är en dörrmodell som vi är mycket stolta över, genom att vi gjort dörren med ett extra brett mittstycke och två möteslister så påminner dörren om en pardörr på ett elegant sätt.
 
Enkelpardörr finns i 4 olika grundmodeller som kan kombineras med många olika glasöppningar enkelpardörr finns endast i halvfransk modell. 
 
Dörren kan ha ett karmyttermått på högst 110 cm
Här finner du dörrmodeller och priser på enkelpardörr.
Här finnder du bilder på enkelpardörrar.
 

Allmogedörrar som enkeldörrar

 
Går att få i väldigt många modeller, maximal bredd på enkeldörrar är 110 cm.
Här finner du dörrmodeller och priser på enkeldörrar.
Här finner du bilder på enkeldörrar.
 

Handmålade dörrar


Målning av dörrarna gör vi för hand och ni kan därför helt fritt välja färgnyans enligt NCS skalan, ge oss färgnumret så ordnar vi resten.
Det går bra att få olika färger på ut- och insidan av dörren, ni kan även få en dekormålning i fris och profil eller någon annan.

 Film om handmålning av våra dörrar.

 

Är ni duktig på att måla så går det utmärkt att köpa en grundmålad dörr.

Smycka din dörr

Speglarna kan utsmyckas med romber i olika tjocklekar, romber finns både släta och med pärla, vackra gångjärn gör mycket för dörrens helhet. Har man en dörr med glasöppning så finns det många vackra glasalternativ att välja mellan.
 
Ett annat sätt att höja upplevelsen av en vacker dörr är att montera ett vackert dörrfoder, ni har tre läckra varianter av dörrfoder att välja mellan.

 

 

PD22 halvfransk pardörr med foder nr 1
och dekormålning i profilen

PD32 Helfransk pardörr med
glasöppning 2 kryss 

 

 

Helfransk dörrspegel dekormålad
fris och romb med pärla

Helfransk dörrspegel med slät
romb

Kittad glasöppning med färgat antikglas
i mittersta kryssen

Glasöppning med blyglas 

 

PD32 halvfransk pardörr med släta romber i de nedre dörrspeglarna och en tjock profilerad romb i den överasta spegel

 "Enkelpardörr" EDP22 Spröjs 2xTorp-Romb med dörrfoder nr 3 där man inte satt ditt den översta liggaren utan endast använder sig av krönet